Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012

Μαγική βραδιά στο κέντρο της γης το αρχαίο θέατρο των Δελφών


Η 21η Ιουλίου είναι μια ημέρα που καταγράφηκε στην ιστορία, αφού το αρχαίο θέατρο των Δελφών  εκεί όπου οι Αρχαίοι πίστευαν ότι είναι το κέντρο της γης- άνοιξε έπειτα από 37 χρόνια σιωπής, για μία και μοναδική παράσταση με αγαπημένους καλλιτέχνες, υπό τη σκέπη του Φεστιβάλ Αθηνών και του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

«Ιτε παίδες Eλλήνων, ελευθερούτε πατρίδα» ακούστηκε από το βάθος, σαν μέσα από τα βουνά, η φωνή του Γιάννη Βογιατζή (είχε παίξει στο αρχαίο θέατρο Δελφών το 1957), ο οποίος σε μια ιδιαίτερα και συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή ερμήνευσε αποσπάσματα από τους Πέρσες του Αισχύλου συγκλονίζοντας τους

θεατές, που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

«Θυρανοίξια», η παράσταση

Στα «Θυρανοίξια» του θεάτρου, όπως αποκάλεσε την θεατρική και μουσική εκδήλωση ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ερμήνευσαν αποσπάσματα αρχαίου δράματος ο Γιάννης Βογιατζής από τους «Πέρσες» του Αισχύλου, ο Νίκος Καραθάνος, που είναι και ο σκηνοθέτης της παράστασης, από τον «Ηρακλή μαινόμενο» του Ευριπίδη, η Ελένη Κοκκίδου από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, η Λυδία Κονιόρδου ερμήνευσε το Μονόλογο της «Ιφιγένειας» και την εισαγωγή από τη «Μήδεια», η Όλια Λαζαρίδου απήγγειλε ορφικούς ύμνους, ο Βασίλης Παπαβασιλείου διάβασε αποσπάσματα από το έργο «’ρτος και οίνος», η Ρένη Πιττακή ερμήνευσε αποσπάσματα από τις «Όρνιθες» και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου από το χορό του «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου.


Την έναρξη της παράστασης έκανε το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο -που αποτελούν οι Γιώργος Δεμερτζής (βιολί α'), Δημήτρης Xανδράκης (βιολί β’), Ντέιβιντ Μπόγκοραντ (βιόλα) και Aγγελος Λιακάκης (τσέλλο)-, και παρουσίασε τις «Πέντε Ελληνικές Μελωδίες» του Ραβέλ, με τη συμμετοχή της σοπράνο Λένιας Ζαφειροπούλου και το «Κουϊντέτο για κλαρινέτο» του Μότσαρτ, με τη συμμετοχή του Διονύση Γραμμένου Ζαφειροπούλου, που ερμήνευσε κομμάτια από τους «36 Ελληνικούς Χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα. Η μαγευτική βραδιά έκλεισε μ’ ένα ποίημα του Aγγελου Σικελιανού, σαν φόρο τιμής στον άνθρωπο που το 1927 αναβίωσε τις Δελφικές Γιορτές.

800 τυχεροί θεατές

Την παράσταση που οργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Τατιάννας Καραπαναγιώτη, προκειμένου να αναδειχθεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας, παρακολούθησαν περίπου 800 θεατές, αφού το θέατρο ήταν γεμάτο, με εξαίρεση τα σημεία που δεν υπήρχαν ασφαλή καθίσματα. Το αρχαίο θέατρο των Δελφών συγκαταλέγεται μεταξύ των αρχαίων ελληνικών θεάτρων που διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Βρίσκεται μέσα στο ιερό του Απόλλωνα και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική γωνία του, σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους. Το 1927, ο ’γγελος Σικελιανός και η Εύα Πάλμερ - Σικελιανού αναβίωσαν τις Δελφικές Εορτές, στο πλαίσιο των οποίων διδάχτηκε ο «Προμηθέας Δεσμώτης», η πρώτη -μετά τους αρχαίους χρόνους- παράσταση στο αρχαίο θέατρο των Δελφών. Το 1930, στις δεύτερες και τελευταίες Δελφικές Εορτές παρουσιάστηκε πάλι ο «Προμηθέας Δεσμώτης», μαζί με τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου. Στη συνέχεια, δόθηκε περιορισμένος αριθμός παραστάσεων, από το Εθνικό Θέατρο το Θέατρο Τέχνης και άλλους θιάσους.

Έτοιμο μέσα στο 2015

Ο προϋπολογισμός του έργου της αναστήλωσης του θεάτρου των Δελφών που πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είναι ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες ευρώ και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου